3 Kommentarer i “En ny Hedeniusdebatt?”

Prenumerera på detta kommentarfält Comment RSS eller TrackBack URL

“En ny Hedeniusdebatt” lär knappast uppkomma i Sverige, där har du rätt. Den handlade framför allt om definitionsskillnaden mellan “Tro och vetande”. Den debatten fördes mellan många högt bildat stående och vanns av Hedenius – med underbar briljans. Trots alla väl pålästa, av Bibeln inskränkta makthavare i Svenska Statskyrkan med dess biskopar i täten.
Men vi kan alltid, även idag, diskutera trovärdigheten i den befintliga kristna, liksom flera andra monoteistiska religioners, utflykter och undanflykter från verkligheten.

Lars Rudström skrev 07/08/05 klockan 19:58

Hej Lars!
Jag delar din uppfattning att det alltid kommer att vara angeläget att bemöta de sanningsanspråk som de olika religionerna gör. Det handlar om att mota olle i grind!

Den sekularisering vi har idag har ju inte kommit för intet och om vi vill behålla den krävs det en fortgående folkbildning för att i vart fall hålla de allra mest virulenta religionsformerna på mattan.

Allotetraploid skrev 07/08/05 klockan 20:09

Den sekularisering vi sett är mycket viktig. Jag skulle inte vilja se att religioner tar tillbaka den makt de hade. Därför är det mycket viktigt att religioner förväntas motivera sina påståenden.

Man skall ha religionsfrihet och man skall visa hänsyn till individer – vare sig de är troende eller ej.

Men – det finns ingen anledning att visa annan hänsyn till religioner än mot annat i samhället. Vill jag he en speciell huvudbonad så är det min sak – alternativt handlar det om sed och bruk. Att denna sed och bruk grundar sig i religion skall inte påverka.

Wunder skrev 07/08/05 klockan 23:22
Kommentera
Tillåtna tagar : <blockquote>, <p>, <code>, <em>, <small>, <ul>, <li>, <ol>, <a href=>..

 Username

 Email Address

 Website

Kolla kommentaren innan du skickar Vänligen notera: Allt som inte är spam eller strider mot svensk lag kommer att publiceras. Om ditt inlägg inte publiceras omedelbart, så har det fastnat i spam-filtret och väntar på att bli godkänt. Få inte panik, ta ett djupt andetag och kolla in senare istället.